mail| 2410 259896

Οι Αλλαγές στις Αντικειμενικές Αξίες Ακινήτων

isologismo.gr image

Αντικειμενική αξία ακινήτου είναι πολύ απλά μία τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που ορίζει το κράτος σε ένα ακίνητο για να υπολογίσει την αξία αυτού και να επιβάλει φόρο.

Οι Αντικειμενικές αξίες ακινήτων έχει συζητηθεί κατά καιρούς πως παραμένουν άδικες και υψηλές, ετεροχρονισμένες και συμπερασματικά, απλά επιβαρύνουν υπέρογκους φόρους που καλείται ο κάθε πολίτης να καταβάλει στο κράτος, εφόσον οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των εμπορικών και δεν απεικονίζουν την ορθή περιουσιακή κατάσταση που α καθένας κατέχει. Τονίζεται ότι η τελευταία αναπροσαρμογή έγινε το 2007 και οικονομικό τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό από τότε.

Όπως αναφέρει στην "Καθημερινή" ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), "επί σειράν ετών, ακόμα κι επί κρίσης, πολλοί ξένοι επενδυτές ματαίωναν σημαντικές κινήσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, όταν διαπίστωναν ότι ο φόρος που θα πλήρωναν υπολογίζεται με βάση ένα άλλο σύστημα τιμών, που απέχει παρασάγγας από την πραγματική τιμή του ακινήτου". Ασφαλώς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οπότε οι αντικειμενικές τιμές ξεπερνούν κατά πολύ τις πραγματικές αξίες, το ζήτημα αυτό είχε και άμεση επίπτωση στην "τσέπη" των επενδυτών.

Εντός των επομένων ημερών με υπουργική απόφαση θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες με αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαΐου 2015. Στόχο έχουν να συγκλίνουν οι δύο παραπάνω αξίες για το ίδιο ακίνητο και όπως φαίνεται οι νέες τιμές θα αφορούν και τον ΕΝΦΙΑ του 2016 λόγω της αναδρομικής τους ισχύς.

Το καθεστώς όμως θα είναι προσωρινό, με ισχύ έως το τέλος του χρόνου μιας και ο κυβερνητικός σχεδιασμός ορίζει ότι από το 2017 θα εφαρμοσθεί νέο σύστημα που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές.

Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, έχουμε τις εξής μειώσεις:

600-1.000 € το τ.μ. 7%,

1.000-1.500 € το τ.μ. 15,5 %,

1.500-2.000 € το τ.μ. 19 %.

2.000-2.500 € το τ.μ.18,5 %,

2.500-3.000 € το τ.μ. 16.5 %,

3.000-3.500 € το τ.μ. 9 %

3.500-4.000 € το τ.μ.5.5 %

σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 €, δεν θα υπάρξει μείωση τιμών. Παρατηρούμε δηλαδή, πως οι τιμές στην Περιφέρεια και στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η αλλαγή αυτή; Πώς επηρεάζει τον φορολογούμενο;

Με τις αντικειμενικές αξίες συνδέεται ένα μεγάλο κομμάτι φόρων αλλά και επιδοτήσεων που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος και είναι τα εξής:

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Επιδότηση ενοικίου

Κάρτα σίτισης

Δωρεάν ρεύμα

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Οικογενειακό επίδομα

Φοιτητικό επίδομα

Απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ

Ορισμένοι από τους φόρους που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες μεταξύ άλλων είναι τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων και οι εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι αποτελεί μνημονική δέσμευση ο ΕΝΦΙΑ και ο στόχος του παραμένει ίδιος. Αυτό είναι τα 2,65 δις έσοδα στο Δημόσιο. Οπότε αναμένουμε και αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μείνει ο στόχος σταθερός.